Project: Hawthorn

The unused and disconnected rear garden of this Edwardian heritage home was transformed into a beautiful, multi functional space. This is a grown up’s garden that was designed for such passive pursuits as lounging around the pool or enjoying an entire Melbourne evening under the glow of a gas heater with a few bottles of red.

The result is a contemporary space that has an organic feel making it approachable and comfortable.  A bit like an old pair of scuffed Italian suede shoes – stylish but so at home on your feet.

_ACP0018

_ACP0024

_ACP0057

_ACP0048

It is a garden rich in textures and colours, from the earthy-toned slate paving, to the rippled timber cladding, to the cloaks of greenery that creep across every vertical surface. Framing the space from one side is a mature Gleditsia tree balanced on the other side of the pool with a modern steel pergola draped in greenery.

joint

_ACP0023

_ACP0099

The centrepiece of this garden is a swimming pool lined with vertical stripes of mosaic tile that slide subtly into the pool. Fine dark pebble render gives a reflective, moody quality to the water; at times it reflects like a millpond, at times lilac and azure.  Rather than dominating the space, this pool has a natural sense of belonging in the garden.

See below for some BEFORE images.

padbury2

padbury1

padbury3